Historien om Paradislejren
I begyndelsen af 1950´erne fik Pigespejdernes fællesråd opgaven at finde en egnet lejrplads et naturskønt sted i landet, hvor de blå og grønne pigespejdere kunne mødes og holde fælleslejre.
Divisionschef for de blå piger Grethe Marquard, Silkeborg, var ivrig efter at finde et sted i det midtjyske. Der var et par muligheder: Dynæs ved Julsø og et område i udkanten af Virklund. Til planlægningsmøderne i Fællesrådet argumenterede Grete, med bl.a. et flot fremstillet terrænbord, måske var det det der gav udslaget… i hvert tilfælde valgte Fællesrådet området ved Virklund.
Navnet blev Paradislejren opkaldt efter det nærliggende skov- og sø område og i 1955 kunne Dronning Ingrid officielt indviede Lejrpladsen.
Indvielsen skete i forbindelse med en stor fælles lejr for de grønne og blå pigespejdere. Det var en stor dag for spejderne, der naturligvis var mødt op med snehvide handske og rene uniformer med gallasløjfer.
På lejrområdet blev der bygget et par vaskeskure samt ”triner” (et hul i jorden med lærredsafskærmning). Der blev også bygget et mindre skur til bl.a. opbevaring af halm (pigerne skulle have halm i bunden når de sov i telt).
I årernes løb har området selvfølgelig ændret sig, træer og buske er vokset op, stier er opstået. En ringvej omkring Virklund betød af man måtte afgive et stykke jord af lejrens vest ende. Til gengæld er der så købt andre nabomatrikler til, således at lejren i dag består af 11 hektar skøn natur.
I 1973 blev de blå pigespejdere lagt sammen med de gule drengespejdere, hvilket gav udfordringer med med pigernes fælles ejerskab af Paradislejren. Paradislejren blev derfor overgivet til Sct. Georgs Gilderne i Silkeborg selvfølgelig med den klausul at drive lejren videre. Paradislejren blev etableret som en selvejende fond.
Sct. Georgs Gilderne havde et ønske om at få bygget en hytte på stedet, og fik hurtigt udarbejdet tegninger hertil. Men først i 1985 var der skaffet de nødvendige midler til at opføre den. Nu med hytten og skønne lejrpladsen var der gang i udlejningen af lejren ikke bare til pigespejderne, men drengespejderne, skoler institutioner m.m. var velkomne og benyttede Paradislejren til gode oplevelser i naturen.
Med hytten blev der ikke længere brug for de udendørs ”triner” og vaskepladser, idet der i hyttes vest gavl blev etableret toiletter og baderum til brug for lejrdeltagere.
I 2019 måtte de gode folk fra Sct. Georgs Gilderne erkende at de trods alt var blevet lidt ældre, og Paradislejren var ved at være en for stor opgave for dem. Den blev derfor overgivet til de lokale spejdere i Silkeborg at drive Den Selvejende Fond Paradislejren videre. De lokale spejdere som omfatter grupper fra De Grønne Pigespejdere, KFUM spejderne og Det Danske Spejderkorps har dannet en fælles forening ”SPEJDERNE SILKEBORG” står for driften af Paradislejren.
Siden SPEJDERNE SILKEBORG overtog stedet har man været og er i gang med en større renovering af hytte og lejrpladser. Der er bl.a udskiftet køkken til et moderne industrikøkken, nyt energivenlig lys, nyt varmeanlæg osv.
Nu er man i gang med den udendørs del hvor lejrpladserne bliver reetableret, stier renoveret, træer og buske plejet, og efterhånden som det bliver mulig at skaffe midler, er der store planer i skuffen for at få området gjort endnu bedre.